HODNOCENÍ SEZÓNY 08/09 OČIMA TRENÉRA

26.08.2009 14:31

Po horším začátku velmi dobrý konec

Svoji premiérovou sezonu ve II. lize odehrály v loňském fotbalovém soutěžním ročníku ženy FK Rakovník. Pod vedením trenéra Jana Janoty sice do ročníku špatně vstoupily, ale postupem času se výkonnost a herní projev velmi zlepšil a týmu se podařilo bez větších problémů zachránit II. ligu i pro příští ročník.

 

Honzo, jak si viděl právě skončenou sezónu?

Zajímavá záležitost (smích). Musím přiznat, že jsem mile překvapen, jak jsme to nakonec zvládli. Vzhledem k tomu, že jsme premiérově hráli vyšší soutěž – II. ligu, tak nám zápasy mnoho daly. Již v podzimním hodnocení jsem říkal, že II. liga je náročnější soutěží, ale že se hrát dá. Je to pouze v hlavách hráček, což holky jasně dokázaly v jarních odvetách, kdy pouze jednou prohrály. Holky poznaly, o čem soutěž je. Tím nechci hanit nebo snižovat fotbalovou druhou ligu. Třeba Liberec a Malá Skála hrály v minulosti nejvyšší soutěž a předváděly pěkný pohledný fotbal a mají ve svých řadách několik bývalých reprezentantek. Pokud ovšem chce uspět tým, podobný našemu, tak musí být dobře připraven. Hlavně po fyzické stránce a také po psychické. Řada týmů byla fotbalově horších než náš, ale díky velké bojovnosti a nasazení získávaly body, a to byl náš podzimní problém. Holky si trochu déle zvykaly na soutěž.“

 

Věřil si, že by jarní část mohla být tak diametrálně odlišná oproti podzimu?

Absolutně nevěřil. Když ještě k tomu připočtu vše, co nás potkalo. Řada klíčových hráček se zranila. Do hry nastupovaly holky, které na podzim jen paběrkovaly, a ono se to nakonec na výsledcích neprojevilo, ba naopak. Hráli jsme dobrý a pohledný fotbal. Asi to byl takový malý zázrak, ale vše to začalo již v zimní přípravě, ke které holky přistoupily velice poctivě. Fyzická kondice nám v řadě zápasů hodně pomohla k úspěšnému zvládnutí zápasu. Jaro musím hodnotit jako velice úspěšné.

 

Kde si viděl největší změnu oproti podzimní části?

Zlom nastal již v průběhu prvních zápasů, kdy holky zjistily, že jdou do jarních odvet s minimem hráček. Na některé zápasy jsme odjeli pouze s jednou náhradnicí. V těchto momentech bylo na holkách znát, že soutěž chtějí zachránit. Obrovsky se semkly a také začaly do puntíku plnit taktické pokyny, což na podzim bylo jedním z našich problémů. Kdyby to zabalily, tak nám nepomohla ani svěcená voda, ale holky byly jiného názoru. Další výhodou bylo, že se najednou podařilo pár výsledků, což holkám dodalo síly, a zjištění, že se soutěž hrát dá. Pak už jsme se vezly na vítězné vlně.

 

Najednou se začalo dařit, nemusel si u holek krotit přehnaný optimismus?

Kdepak. Jestli narážíš na to, že by holky něco podcenily nebo že by si myslely, že to přijde samo, tak to jsem nemusel vůbec řešit. Jaro bylo velice úspěšné, ale k dokonalosti pořád něco chybí. Věřím, že si holky vezmou z určitých věcí ponaučení, a pro další sezonu budou zkušenější.

 

Zmínil jsi, že jsi měl řadu klíčových hráček zraněných. Najednou ti vypadla Andrová, posléze Joglová a další hráčky. U mužských týmů se vždy nějak sáhne, ale ty jsi neměl kam sáhnout.

Nezbývalo mě nic jiného, než improvizovat. Byla to škola i pro mě. Pro některé hráčky jsem měl zafixováno, že mohou hrát pouze na určitém postu. Najednou byla nouze a já musel rotovat se sestavou. Třeba Petra Stránská hrála v pohodě na beku, ale najednou musela hrát v útoku a několika góly nám zajistila řadu bodů. Asi nejvíc pendlovala sestavou Lucka Liprtová, které se to asi moc nelíbilo, ale pro trenéra je to super zjištění, když má v týmu takové univerzální hráčky.

 

Kdo z hráček tě potěšil a naopak, kdo zklamal?

Pochvalu zaslouží všechny hráčky, které byly na hrací ploše. Naše povedené jaro bylo dílem celého kolektivu, a proto by bylo nefér někoho vyzdvihovat. Na druhou stranu jsem byl zklamaný z přístupu a chování Aleny Roubíkové, která byla v zimě na jednom tréninku, který ani nedokončila, a potom už se neukázala. Nezvedala telefon a jako by se do země propadla. Přitom stačilo říct – nestíhám, nebo hrát nebudu, či končím a bylo vše vyřešené.

 

Jak to dokážeš zvládnout ty? Trénovat žáky na SKR a ještě II. ligu žen?

Nebylo to vůbec jednoduché. Najednou se stalo, že jsem měl pět tréninků v týdnu a v sobotu i neděli zápas. V zimě jsem si pohrával s myšlenkou, že trénování u žen ukončím. Během jara ale přišlo několik hráček s tím, že z pracovních či studijních důvodů nebudou moci v Rakovníku pokračovat. Když jsem si dal dohromady to, že bych holky nechal na holičkách, tak jsem si to rozmyslel. Hodně k mému rozhodnutí přispěly i výborné jarní výkony. Další výhodou je, že nemusím holky učit fotbal znovu od základů, ale můžeme pracovat na zlepšení a zdokonalení naší hry.

 

Neřešil si to třeba tím, že si přivedeš do týmu asistenta?

Vůbec bych se tomu nebránil, ale museli bychom si sednout a najít společnou řeč. Už zde byli asistenti, kteří měli chuť, ale člověk časem poznává, že za to nic nemá a ještě do toho dává ze svého. Benzínem počínaje a hlavně časovým prostorem konče. Proto z toho většinou všichni vycouvali. Ono není jednoduché mít rodinu a ještě být dvakrát týdně na tréninku a v neděli odjet na celý den do Varnsdorfu s ženským týmem. Trochu mě mrzí, že z časových důvodů skončil Jarda Grubner, který nám pomohl vybavit kabinu a věděl, o čem je řeč, ale z pracovních a časových důvodů skončil.

 

Jak byl zajištěn chod týmu v minulém ročníku?

Jsem rád, že ses zeptal, protože tímto mohu poděkovat panu Učíkovi, který finančně pokryl celý ročník. Bez jeho pomoci bychom druhou ligu nemohli hrát a vlastně by možná klub ani neexistoval. Dále zaslouží poděkování Jarda Horáček, který měl na starosti administrativní věci, a potom Rudolf Tichý, který pomáhal jako pořadatel a pomezní rozhodčí při zápasech venku. Na domácí zápasy chodili Tonda Sýkora a Marek Titlbach, kterým bych rád touto cestou také poděkoval za bezvadné výkony.

 

Mluvil jsi o pohybech v kádru, kdo tedy končí a kdo by měl přijít?

Na posilách pracujeme. Ještě bych nerad říkal jména, protože to není dotažené na mateřských klubech, ale uděláme maximum. Jinak během jara už naznačily konec Hanka Zíková, Terka Kvapilová a Helča Pilíková. Kdyby se jejich rozhodnutí změnilo, tak budu rád. Byly to poctivé hráčky. Terka s Hankou dojížděly z Prahy a Helča z Příbrami. Dalším jejich důvodem je trávení vlastního života jinak. Jenom si představ, že jsme trénovali od 18.30 do 20.15 na Zátiší a co musely tyto hráčky absolvovat, aby na tréninku byly. Za to zaslouží obdiv a poděkování.

 

A co třeba spolupráce s Pavlíkovem?

Zatím jsme to neřešili a nezkoušeli. Vzájemně si neškodíme a snažíme se nějak vyjít bez problému, což dokazuje hostování Lucky Liprtové právě z Pavlíkova u nás. Když však budu upřímný a budeme na Rakovnicku chtít fotbal žen udržet, tak možná bude muset přijít výraznější spolupráce. Jen se podívej, kolik je ženských týmů po republice a jak jsou rozloženy. Na Rakovnicku je takový „přepych“, že dokážeme mít dva týmy, což nám závidí všichni, ale také se všichni diví, jak je to možné. Ono by asi bylo do budoucna krásné mít jeden název a A a B tým, ale to je v tuto chvíli bezpředmětné řešit.

 

FK Rakovník ale bude muset řešit ještě další problém – mládežnické družstvo.

To bude asi velký problém, ale už se jej nyní snažím řešit. Za dva roky totiž bude povinnost pro týmy druhé ligy, aby měly mládežnický tým, žákyně či juniorky. Už jsem rozdal letáky a snažím se nalákat mladé holky, které by měly zájem o fotbal, aby přišly. Další problém je ale trenér, já už bych to nezvládl. Je třeba se zamyslet nad budoucností ženské kopané na Rakovnicku, které zde má velkou tradici. Bez vlastní výchovy to nejde.

 

Už se ti někdy stalo, že by proti vám nastoupil v družstvu soupeře kluk?

Někdy je to hodně zajímavé, když hraje holka na krátko ostříhaná a není tak vyvinutá. Takových je docela dost, ale vždy se najdou nějaké průvodní jevy, že to jsou holky. A abych pravdu řekl, nikdy jsem to moc neřešil (smích).

 

Jaký máš názor na sex a alkohol před zápasem?

Co se týče sexu, tak je to každého věc. Pokud to není celou noc až do rána, tak to může být před zápasem příjemné a člověk si vyčistí hlavu. Alkohol před zápasem absolutně odsuzuji a bohužel jsem musel v počátcích řešit problémy, kdy holky vyrazily před zápasem na diskotéku a i něco vypily. Na výkonech to bylo okamžitě poznat a museli jsme si to pěkně vyříkat.

 

Kdy začne a jak bude vypadat letní příprava?

Letní přípravu máme naplánovánu na přelom července a srpna. Na soustředění nikam nejedeme, budeme využívat rakovnické prostory. Máme naplánovány přípravné zápasy, ale hlavně se zaměříme na vytrvalost a zlepšení fyzické kondice.

 

Rozhovor: David Svoboda