Hodnocení podzimu očima trenéra...(článek z rakovníckého Raportu)

20.01.2010 07:48

Nejlepší podzim rakovnických žen

Druhý podzim mají za sebou hráčky FK Rakovník ve druhé nejvyšší ženské fotbalové soutěži – II. lize. Po úspěšných záchranářských pracích v loňském roce se čekalo, jak fotbalistky pod vedením Jana Janoty zvládnou druhý rok.

 * Honzo, jak si byl spokojen s letní přípravou a řekla ti něco v tom směru, jak by mohl podzim vypadat?

S letní přípravou jsem vcelku spokojen. Stejně jako tomu bývalo v minulosti. Nepotýkali jsme se s tím, že by holky nechtěly trénovat, nebo na tréninky nechodily. V minulých sezónách to sice bývalo o malinko lepší, protože většina hráček byla v Rakovníku. Nyní musí skoro všechny dojíždět, protože jsou buď ve škole, nebo v práci mimo Rakovník. To je ale spíš už hodnocení tréninků v soutěži. Co se týče plánů do podzimní části, tak jsem věřil, že budeme hrát v pohodě někde ve středu tabulky. Vloni jsme si soutěž vyzkoušeli a nevěřil jsem, že bychom měli hrát o padáka. Když jsem viděl přípravu, tak jsem neměl strach. Jen jsem čekal, co s námi udělají zápasy se zkušenějšími týmy. Do ligy se totiž vrátily K. Vary a Stará Lysá a na tyto zápasy jsem se hodně těšil.

 * Jak je složité dát dohromady tým žen, když ani jedna není v Rakovníku?

Je to hodně složitý. Toto bude věc, která nás bude do budoucna tlačit. V současné době nemáme jedinou hráčku, která je v Rakovníku. Ty Rakovnické dojíždí na tréninky z vysokých škol a ty přespolní ze svých domovů, kde bydlí. Klobouk dolů před holkama, že to takhle zvládáme. Nejblíže je vlastně Adéla Brabcová, která je z Pavlíkova.

 * To musíš být hodně tolerantní. Třeba při tréninkových jednotkách.

Bez vzájemného respektu a důvěry to nejde. Někdy se prostě vyskytnou problémy na dojetí na trénink a holky nepřijedou. Na druhou stranu vím, že když problém není, tak holky na tréninku jsou. Proto by bylo super, kdyby bylo více holek z Rakovníka a na trénink by byl vždy zajištěn určitý počet hráček.

 * Kolikrát tým trénuje?

V přípravném období se snažím trénovat nejméně třikrát nebo připravit nějakou víkendovou akci. V soutěži je to na domluvě s holkama, kdy a jak se jim to hodí, ale nejmenší počet tréninků v týdnu v soutěži jsou dva. To je minimum.

 * Fotbalové klišé je takové, že druhý rok je kritický.

Když vezmeme kvalitu soutěže, tak bych řekl, že liga má trochu lepší úroveň než v loňském roce. Přibyly K. Vary, Holoubkov a Krupka, což nejsou špatné týmy. Hodně mě překvapila Krupka. Nám se ale podařilo před soutěží docela vhodně posílit, když přišly z Teplic Krobotová a z Plzně Vajcová, což jsou obě hráčky s ligovými zkušenostmi a nám pomohly vyztužit obranné řady. Díky tomu i síla našeho týmu šla nahoru a proto jsme neměli v soutěži větší problémy.

 * Kde jsi viděl na hře družstva to pozitivní a na čem je potřeba zapracovat?

Spokojen jsem byl s defenzivní činností družstva. Dokázali jsme vyhrávat zápasy o gól - 1:0, 2:1. Když se nedařilo, tak jsem viděl na hráčkách, že se nechtějí s nepříznivým stavem spokojit a dřou, dokud to neotočí. V tom byla velká síla týmu. Naopak jsme měli problémy se střílením gólů. Řadu zápasu jsme mohli rozhodnout třeba do poločasu, ale problém byl v neproměňování vyložených šancí. Na tom musíme hodně zapracovat.

 

* Mluvil si o příchozích hráčkách, jak složité je zajistit pro FKR posily?

Je to hodně složité. Prakticky se v tom angažujeme všichni. Já, pan Učík, který je naším hlavním sponzorem a bez kterého bychom II. ligu hrát nemohli. Zainteresované jsou i hráčky samotné, když zjistí, že jejich kamarádka, která hraje tam a tam a už nechce dál pokračovat, tak ji osloví a pak se domlouváme co dál.

 

* S podzimem musí být asi spokojenost?

Nad očekávání! Po podzimu jsme skončili na výborném čtvrtém místě, když jsme šestkrát vyhráli a třikrát prohráli. Před soutěží jsem věděl, že pro nás budou stěžejní čtyři zápasy, které musíme vyhrát, což se podařilo. Porazili jsme v nich Malou Skálu, Hradištko, Holoubkov a Krupku. K tomu jsme přidali výhry na Infernu a doma s Mladou Boleslaví, což bylo vynikající a musím znovu před holkama smeknout.

 

* Není to trochu zázrak, s tak úzkým kádrem?

Pro mě to má dnes dvě roviny. Samozřejmě by bylo krásné, mít šestnáct hráček, a když se nedaří, tak prostřídat. Na druhou stranu mi zkušenost ukázala, že jsme byli několikrát v jedenácti nebo s hráčkami, které delší dobu nehrály, a museli jsme uspět. Na holkách jsem viděl snahu, obětování a odhodlání zvítězit, že jsem si říkal, jsme v jedenácti, ale ony to dokáží.

 

* V dresu Krupky nastupuje muž přeoperovaný na ženu. Není to pro Krupku výhoda?

Už se s tím zabývá nějaká komise, která by měla rozhodnout, zda takový člověk může nastupovat. Je to ale velmi citlivé téma. Osobně si myslím, že má tato hráčka oproti ženám velkou výhodu. Jak v tělesné stavbě těla, tak ve fyzičnu samotném – 182 cm, 80 kg a chlapské pojetí hry. Tak jak dokáže vystřelit, to jsem ještě u žádné ženy nezažil. Pro Krupku je to určitě velká výhoda. Když jsme tam hráli, tak jsem hráčky upozorňoval na její přednosti, ale i když jsme ji zdvojovali a někdy i ztrojovali, tak nám dala dva góly. Osobně s tím moc nesouhlasím, aby takový člověk nastupoval. Zatím nedošlo k nějakému zranění, ale aby potom nebylo pozdě.

 

* Na podzim si se pokoušel o nábor mladých fotbalistek, jak to dopadlo?

Nedopadlo to nejlépe. Asi byla chyba v načasování. Bylo to na přelomu podzimu, a to už není asi vhodný čas. Budeme ale pokračovat na jaře. Nyní se přihlásily dvě holčiny, před kterými je dlouhá cesta. Záleží jen na nich, aby vydržely. Ideální by bylo mít takových holčin osm nebo deset. Trenérku máme – chce se tomu věnovat Bianka Joglová, tak teď už jen aby holky, které chtějí hrát fotbal, přišly.

 

* Uvažuješ o posílení kádru?

Samozřejmě by bylo dobré o jednu, dvě hráčky tým posílit. Něco máme v jednání. Bojím se totiž té poslední půlroční tendence, kdy vždy někdo vypadl. Tentokrát se to asi bude týkat Bianky Joglové, která začíná dávat více prostoru pískání. Bude týmu k dispozici, ale pískání u ní bude mít přednost. Pro nás to je klíčová ztráta, a proto se musíme snažit Bianku nahradit.

 

* Jak bude vypadat zimní příprava?

Začneme v polovině ledna, což je dostačující. Soutěž začínáme až někdy na přelomu března a dubna. Plánujeme soustředění v chatě Irena v Jesenici. Jinak budeme využívat umělé trávy na SKR a na sokolovně. Navštívíme posilovnu a budeme se věnovat hlavně nabírání fyzické kondice. V plánu máme i přátelské zápasy. Kde a s kým to bude podle dohody a podle počasí