Hodnocení podzimu

09.04.2009 10:10

Přinášíme opožděně ale přeci hodnocení podzimní částí očima trenéra Honzy Janoty:

Můžeme litovat, že podzim skončil

V létě okusily premiérově druhou nejvyšší fotbalovou soutěž ženy FK Rakovník, které tak vystřídaly do třetí ligy sestupující rivalky z SK Pavlíkov. Podzim podle slov trenéra Jana Janoty nelze považovat za povedený, ale díky zlepšenému závěru ani za nepovedený.

Jak složité bylo rozhodování, zda II. ligu přijmout či nikoliv?

Samozřejmě jsme věděli, že druhá liga je o něčem jiném. Jak po fotbalové stránce, tak hlavně po finanční. Proto jsme měli na dokopné sezení, kde se každá hráčka vyjádřila, zda do druhé ligy půjdeme, či nikoliv. Všechny hráčky se vyjádřily kladně. Co se týče finanční stránky, tak zde nám přislíbil pan Zdeněk Učík z jesenické firmy Drops, že jej II. liga láká a že nám finančně pomůže, abychom soutěž mohli hrát. Kdyby se bývaly holky vyjádřily, že se na to necítí, nebo že do druhé ligy nechtějí, tak jsme postup asi neakceptovali.

Jak vypadala letní příprava a jak jsi byl s jejím průběhem spokojen?

Zahájili jsme v polovině července a chtěli jsme se dokonale připravit. Vše se odehrálo v okolí Rakovníka. Žádné soustředění, ale s přístupem hráček jsem byl spokojen. Léto dalo holkám dobrý základ do soutěže. Bohužel jsem musel řešit jeden velký problém. Dvě dívky - Hančarová a Bohatá, které jsme koupili z Kryr a vehmentně chtěly do Rakovníka na přestup, najednou ukončily z ničeho nic činnost. Vlastně to vzkázaly po spoluhráčkách formou SMS. To bylo jediné zklamání léta. Víc mě mrzí ztráta Hančarové, která byla stabilní hráčkou základní sestavy. Jinak jsme sehráli řadu přátelských zápasů, které byly situovány na získání zkušeností s vyšší soutěží. Výsledky naznačovaly, že bychom se neměli ničeho bát.

Začátek podzimu ale nebyl zrovna povedený..

Nebyl. Doslova jsme spadli na psychické dno. V prvních čtyřech zápasech jsme nezískali ani bod a ještě inkasovali strašně moc branek.

Kde vidíš příčiny? Mohlo to být také o tom, že tým neustále vyhrával, měl zápasy pod kontrolou a nyní tomu tak nebylo?

To byl jeden z hlavních důvodů. Druhým a možná ještě větším problémem byl náš malý důraz ve vlastním i soupeřově pokutovým území. Když to řeknu nadneseně, tak jsme hráli "hodný fotbal". Nechci, aby hráčky byly zákeřně, ale k fotbalu patří i taktický faul. Přerušení hry při slibně rozvíjejícím se útoku soupeře. Inkasování žluté karty, ale to vše nám chybělo.

Bavili jsme se o rozdílu mezi muřskou a ženskou psychikou. Nepřišly i takové chvilky, kdy byly holky na dně? Nevěřily si a přemýšlely o tom, že do soutěže vůbec neměly chodit?

Vším, co jsi popsal, jsme si prošli. Bylo to vidět na trénincích, na chování a na přístupu. Hráčky v jednu chvíli jako by už ani nevěřily, že umějí vyhrávat. Dokázaly ale, že fotbal umějí hrát a samy se z toho bahna dostaly, což svědčí o velké síle družstva.

Co k tomu přispělo? Nějaká zkušená hráčka, která dokázala spoluhráčky vyburcovat a strhnout?

 Máme v týmu řadu výborných individualit, ale prezentujeme se jako kolektiv. Není zde vůdčí osobnost, která by to vzala na sebe a postupně se nabalovaly další hráčky. Klíčem k obratu bylo domácí utkání s Malou Skálou. Sice nám pomohlo, že soupeř přijel na začátek pouze v osmi a teprve do druhého poločasu přijelo poslední auto, které mělo defekt. Dokázaly jsme vyhrát poločas 5:0 a tím se holky odrazily. Další příčinou zlepšení bylo obsazení klíčových postů jinými hráčkami. Povedené bylo hlavně nasazení Binaky Joglové na post stoperky. Poslední věcí, kterou jsme udělal, bylo, že jsem na trénincích nechal hráčky obléci chrániče a veškeré bago se hrálo, jako by byl zápas. Riskoval jsem zranění, ale holky musely dostat pod kůži, že druhá liga je hlavně o tvrdosti. 

Druhá polovina už byla mnohem lepší?

Trochu nadneseně řeknu, že je škoda, že podzim skončil. Holky si pomalu zvykly na soutěž, což potvrdily hlavně vítězstvím v Trutnově, které bylo hodně cenné a hlavně hodně náročné a bolestivé. Vše začalo náročnou, skoro tříhodinovou cestou. Utkání samo o sobě bylo velmi tvrdé a holky šly z placu pěkně pokopané, ale tady poznaly, o čem je druhá liga. Vše poté završily domácím vítězstvím nad Mořinou, která postupovala s námi, ale z druhé skupiny.

Překvapila tě tedy II. liga něčím? Často jsi ji byl sledovat v Pavlíkově a dá se říct, že jsi všděl, do čeho s týmem jdeš?

Myslel jsem si, že zhruba něco o soutěži vím, ale největší překvapení bylo v nasezení a důrazu. Dovolím si tvrdit, že kdyby se hrál technický fotbal, tak nemáme problémy. Na druhou stranu, pokud někdo postaví jedenáct holek, které to moc fotbalově nebudou umět, ale budou důrazné a okopou tě jako řípu, tak tuto soutěž uhrají také. My se proto v zimní přestávce musíme znovu zaměřit na důraz v osobních soubojích, a když k tomu přidáme naši faotbalovost, tak věřím v dobrý konec.

Která z hráček tě zklamala a naopak potěšila?

O vlekém zklamání, které nám připravily Hančarová s Bohatou, už jsem mluvil. Jinak asi nejde o zklamání. Spíš bych řekl o nepotvrzení kvalit. Tady bych se zmínil o brankářce Monice Pavlíčkové, která patří mezi nejlepší brankářky v soutěži. Bohužel, díky svě roztržitosti a nekoncentrovanosti svoje kvality v řadě zápasů nepotvrtdila a dostala laciné branky. Věřím, že se Monika vrátí v tréninkové píli opět tam, kde byla v minulosti, a že hlavně bude chtít naslouchat. Na všechno má svoji pravdu a odpověď. Touto cestou nevyrostl ve fotbale nikdo. Možná je problém i trochu v nás, protože Monika nemá konkurenci a tudíž na ni žádná kolegyně nevyvíjí tlak. Tím ale nechci říct, že by za špatný podzim mohla jenom Monika, to vůbec ne. Jinak každá hráčka si během podzimu prošla svou krizí. Oporami určitě byly Zelenková a Joglová.

Jak bude vypadat zimní příprava?

Jelikož soutěž začínáme až v prvním dubnovém víkendu, tak jsme začátek zimní přípravy posunuli až na druhou polovinu ledna. Budeme využívat hřiště na sokolovně. Naběháme také pár kilometrů. V březnu odjedeme na soustředění do Ledče nad Sázavou. V plánu jsou i přípravné zápasy s druholigovými týmy.

David Svoboda (Raport)